Het lijkt veel mensen prachtig, het beroepsmatig met paarden kunnen werken. Een nog altijd sterk stijgend aantal kiest ervoor om paardencoach te worden. En daarvoor is in theorie geen opleiding nodig, omdat het geen beschermd beroep is. Voor jou als hulpzoeker kan het lastig zijn om het kaf van het koren te scheiden.
Laura van Gool, zelf gecertificeerd paardencoach, legt uit waar je op moet letten.
Allereerst, waarom zou je eigenlijk gebruikmaken van de diensten van een paardencoach? Laura: “Om net even een ander inzicht te krijgen in je patronen, gedrag, gedachten en gevoel, om prioriteiten zichtbaar te krijgen of om beter keuzes te kunnen maken. En zo zijn er nog veel meer redenen. Het is niet hetzelfde als therapie. Wel kan coaching als verlengstuk van therapie gebruikt worden.”
1. Ga op zoek naar iemand die gediplomeerd is
Wanneer je weet waar je op moet letten tijdens je zoektocht, wordt het zoeken al een stuk gemakkelijker. Laura vindt het belangrijk dat iemand die zich uitgeeft als paardencoach investeert in zichzelf door goede opleidingen / nascholingen te volgen. “Zo niet, dan loop je namelijk een risico als cliënt.”
Laura vond het zelf belangrijk om een opleiding te vinden die goed is gekeurd door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Ook het aangesloten zijn bij het Kwaliteitsregister voor Equine Assisted Coaches (KREAC) vindt ze waardevol. “Het betekent voor de klant dat je de garantie hebt dat er gewerkt wordt volgens een beroeps- en ethische code. En als cliënt kun je gebruikmaken van een klachtenregeling wanneer je hier als coach bij aangesloten bent. Afhankelijk van jouw eigen wensen kan de genoten vooropleiding van de coach er ook toe doen.”
Het klinkt eigenlijk logisch, maar Laura benadrukt het toch nog even: “Een paardencoach moet natuurlijk ook kennis hebben van paarden. Het gaat niet alleen om het kunnen verstaan van de paardentaal, maar ook om de randvoorwaarden die komen kijken bij het houden van paarden. Deze dieren hebben naast de juiste (na)zorg een fijne leefomgeving nodig.”
2. Vakbekwaamheid bepalen door hulpvraag in kaart te brengen
Of iemand daadwerkelijk vakbekwaam is, dat kun je het beste in de praktijk ontdekken. Laura vertelt: “Voordat je dit test is het een goed idee om je hulpvraag voor jezelf helder te hebben. Dat betekent dat je jezelf de volgende vragen moet stellen:
- Wat vind ik belangrijk?
- Wat zijn mijn verwachtingen?
- Welk type coach spreekt mij aan als persoon?
Ook de methode kan per coach verschillen, volgens Laura. Zo zijn er coaches die gedragingen van het paard vertalen / interpreteren. Ook zijn er coaches die juist meer trainen dan coachen, zoals met een leiderschapstraining het geval is. En weer anderen maken gebruik van systemisch of juist observerend werken. Leer de coach en de coachmethode al een beetje kennen door te kijken op websites en sociale media kanalen.”
3. Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek
“De eventuele volgende stap is het plannen van een kennismakingsgesprek. Stel de coach vragen en vergeet ook niet te luisteren naar het gevoel dat je hierbij hebt. Een eerste kennismakingsgesprek verloopt bij mij face to face op locatie, via skype of door met elkaar telefonisch contact te hebben. Het leuke van iemand live ontmoeten is dat je tegelijkertijd ook kennismaakt met mijn werkplek en met de paarden. Het is mijn verantwoordelijkheid om te bepalen of ik de juiste persoon voor jou ben of dat ik je beter door kan verwijzen.”
Bron: Bitmagazine.nl – 27 augustus 2017