Drie belangrijkste tips wanneer je een paardencoach zoekt.

Het lijkt veel mensen prachtig, het beroepsmatig met paarden kunnen werken. Een nog altijd sterk stijgend aantal kiest ervoor om paardencoach te worden. En daarvoor is in theorie geen opleiding nodig, omdat het geen beschermd beroep is. Voor jou als hulpzoeker kan het lastig zijn om het kaf van het koren te scheiden.

Laura van Gool, zelf gecertificeerd paardencoach, legt uit waar je op moet letten.

Allereerst, waarom zou je eigenlijk gebruikmaken van de diensten van een paardencoach? Laura: “Om net even een ander inzicht te krijgen in je patronen, gedrag, gedachten en gevoel, om prioriteiten zichtbaar te krijgen of om beter keuzes te kunnen maken. En zo zijn er nog veel meer redenen. Het is niet hetzelfde als therapie. Wel kan coaching als verlengstuk van therapie gebruikt worden.”

1. Ga op zoek naar iemand die gediplomeerd is

Wanneer je weet waar je op moet letten tijdens je zoektocht, wordt het zoeken al een stuk gemakkelijker. Laura vindt het belangrijk dat iemand die zich uitgeeft als paardencoach investeert in zichzelf door goede opleidingen / nascholingen te volgen. “Zo niet, dan loop je namelijk een risico als cliënt.”

Laura vond het zelf belangrijk om een opleiding te vinden die goed is gekeurd door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Ook het aangesloten zijn bij het Kwaliteitsregister voor Equine Assisted Coaches (KREAC) vindt ze waardevol. “Het betekent voor de klant dat je de garantie hebt dat er gewerkt wordt volgens een beroeps- en ethische code. En als cliënt kun je gebruikmaken van een klachtenregeling wanneer je hier als coach bij aangesloten bent. Afhankelijk van jouw eigen wensen kan de genoten vooropleiding van de coach er ook toe doen.”

Het klinkt eigenlijk logisch, maar Laura benadrukt het toch nog even: “Een paardencoach moet natuurlijk ook kennis hebben van paarden. Het gaat niet alleen om het kunnen verstaan van de paardentaal, maar ook om de randvoorwaarden die komen kijken bij het houden van paarden. Deze dieren hebben naast de juiste (na)zorg een fijne leefomgeving nodig.”